torsdag 29 september 2011

Tv-krönne, onsdag

Pär Lernström har Sveriges mest otacksamma tv-jobb.
”Idol” behöver ju honom inte – överhuvudtaget.

”Idol 2011:s” auditionturné är avklarad. Nästa vecka drar programmet igång på riktigt, men först bjuds vi på en mellanfas där de sista agnarna ska skiljas från vetet.
Vid det här laget – åttonde året i rad – är det svårt att fortfarande kunna engagera sig i TV4:s talangsåpa. Det är svårt att bry sig om huruvida de tonåringar som sjunger karaoke inför juryn ska få en biljett till finalen eller om de ska skickas hem. Vi vet ju redan att de har minimal chans att bli megastjärnor. Vi vet ju redan att de egentligen tävlar om en plats i bensinmackarnas rea-hyllor i vår.
Det är ännu svårare att bry sig om juryn. Vi vet ju redan att Alexander Bard, Pelle Lidell & co kan vara elaka, på gränsen till råa,
men vi har också en gnagande misstanke att deras förolämpningar är utstuderade och noggrant förberedda av TV4 för att allt ska bli så "bra tv" som möjligt. Att allt är regisserat in i minsta detalj, ända ner till tåren på Laila Bagges kind eller sättet som Bards mustasch lockar sig när han hånler. Att juryn inte för en minut tycker att de tävlande sjunger "helt fantastiskt" (Anders Bagge i går, två gånger, om Denise) eller att deras nervösa försök att se ut som popstjärnor är "helt priceless" (Bagge igen, om Moa).
Svårast är det att bry sig om programledaren. För ett mallat program som ”Idol” har Pär Lernström ungefär lika stor makt och relevans som kung Carl XVI Gustaf. Lernström gör sitt bästa för att vara en sympatisk motvikt till juryns spydigheter, men han saknar företrädaren Peter Jihdes självklara pondus och framstår oftast som en överflödig möbel i ett program som redan har den inredning det behöver. Fans av "Idol" vill lyssna på lite karaoke, höra juryn såga eller hylla de tävlande, och spendera 5,70 på att rösta på sin favorit. Det småputtriga mellansnacket är mest en onödig transportsträcka. Till nästa höst skulle TV4 faktiskt kunna slopa programledarrollen helt och hållet.
Eller ännu hellre – ge oss en ny och fräsch fredagsunderhållning.

(Tv-krönika i Aftonbladet, 28/9-11)

2019

(Edit 23/2-20: Tar en paus från bloggen, kanske för gott. Möjligt att tio års blajande får räcka. Men vem vet, en vacker dag kanske Fon åter...