söndag 12 april 2015

Förlegad ramsa

För ett tag sen satte Edward ner foten i plugget. Hans klass fick lära sig en alfabetsramsa som gick så här:

ABCD - råttmor kokar te
EFGH - barnen tittar på
IJKL - får vi ost i kväll
MNOP - ni får pappa be
QRSTU - se han kommer nu
VXYZÅÄÖ - hit med ost och bröd, katten är ju död!

Edward insåg att en bokstav i hans eget namn – W – inte fanns med, och protesterade högljutt. För detta fick han bassning, och hans fröken berättade om incidenten för mig efteråt med bekymrad min. Men innerst inne tyckte jag att han var i sin fulla rätt att protestera, för det visade prov på ryggrad och rättspatos. Vi berömde honom i hemlighet.

En annan grej med ovanstående ramsa är ju att den är sinnessjukt könsnormativ. Råttmor står som ett passivt offer och kokar te, och överlåter till handlingskraftiga pappa att bestämma huruvida barnen ska få ost när han kommer hem från jobbet. Vad är det för skit? Och när jag ändå håller på, vad är det för jävla puckon som bestämmer modet på H&M? Redan på barnstadiet sorteras ungarna in i kön: flickor ska ha gulliga, rosa, pimpinetta blomhelveten på sina kläder medan killarna får ha busiga t-shirts på temat boys will be boys. Dra åt helvete, era jävla fascister!

Jessica jobbar just nu  med lanseringen av en ny bokstavsramsa, skriven av Annelie Salminen. Den är hbtq-vänlig, finns som både bok och app, och har inte fötterna i 1800-talet. Mer info HÄR.

Idioti och invanda mönster måste bekämpas i det stora och det lilla. Vad bättre ställe att börja än med en ny bokstavsramsa?


2019

(Edit 23/2-20: Tar en paus från bloggen, kanske för gott. Möjligt att tio års blajande får räcka. Men vem vet, en vacker dag kanske Fon åter...