tisdag 12 maj 2015

Stilla Havet. Rådjur. Farväl.

Har precis dragit i mig några kycklingtacos med fetaost på Oaklands flygplats. Planet lyfter snart. Jag har hållit livet i min hand under några dagar, och en del av mig vill inte tillbaka till alla måsten och allt vardagsslit igen. Jag längtar inte till Sverige, som är ett jävla skitland bestående av muttrande narcissister som inte värdesätter sina liv, men jag längtar efter min familj. Jag är lycklig som har något att komma hem till. Jag har sett många brutna själar de här dagarna: motellet jag bodde på låg i den sjaskigare delen av Oakland, om man säger så.

Jag gick upp i ottan en sista gång, checkade ut, och satte mig i bilen. Höll på att drabbas av panik ett tag, för bensinen var nästan slut när jag kom till en liten håla ute på prärien vid namn Morgan Hill (coolt namn) och bensinmacken vägrade acceptera något av mina kort. Jag fick mata in mina fjorton sista dollarsedlar i bensinautomaten istället, och efter det var mina kontanter slut. Jag hade inte tillräckligt med bensin för att återvända till Oakland, och jag hade inte ätit något på hela dagen. Så jag såg ut att bli strandad i fucking Morgan Hill, vilket hade varit ett rätt oväntat öde.

Men det är just sånt här som gör att man lever, eller hur? När man ställs under kallduschen och känner hur den trygga mattan under ens fötter börjar svaja.

(Det ordnade sig i slutändan. Så klart).

Point Lobos vid Stilla Havs-kusten är ett fantastiskt vackert ställe, och måndag morgon hade jag stället nästan för mig själv. Det låg lite regn i luften och sjölejon låg och sov nere på klipporna. Jag gick en runda och njöt av ljudet av det mäktiga havet som slog in mot stranden när jag plötsligt hajade till. Vid min sida stod två rådjur och iakttog mig. De var till synes helt tama, men jag stod blickstilla ändå. De var så vackra, och det kändes som en ynnest att få vara ensamma med dem ute på en udde, med Stilla Havet kraschandes mot klipporna under oss. Jag försökte prata med dem, men de brydde sig inte ett skit om vad jag sa.

Ändå: det var som en sista gåva som Kalifornien gav mig. Den här delstaten har gett mig så många vackra gåvor de senaste dagarna.

Carmel är en stad för extremt rika republikaner. Staden är mest känd för att Clint Eastwood var borgmästare där en gång i tiden, men Clintan bor inte kvar där längre. Tror jag, jag såg honom inte i alla fall. Däremot såg jag hundratals puttinuttiga hus som innehöll konsthandlare och klädaffärer modell svindyrare. De såg inte verkliga ut, en del av dem. Och jag slogs igen vilken enorm skillnad det är på en rik stad som Carmel och en fattig som Oakland.

Snart lyfter planet. Har en dålig känsla i kroppen: tänk om de här sista dagarna var så härliga för att jag ska dö nu? Det vore så jävla typiskt.

För det är länge sedan jag älskade livet så mycket som jag gör just nu.


2019

(Edit 23/2-20: Tar en paus från bloggen, kanske för gott. Möjligt att tio års blajande får räcka. Men vem vet, en vacker dag kanske Fon åter...