onsdag 27 maj 2015

En stjärna i familjen

Min familjekonstellation följer, som bekant, inte normen för hur en familj "ska" se ut. När jag växte upp var det bara kärnfamiljer så långt ögat kunde se – det fanns inte på kartan att man inte skulle leva hela sitt liv med den man fick barn med.

Jag visste det inte då, men när jag separerade 2010 hade ordet "stjärnfamilj" precis myntats – året innan. Det fanns inte förr! Det fanns inget ord för barn som växte upp i två olika familjer med halvsyskon och syskon som de inte var släkt med – "plastsyskon" möjligtvis, men vilket hemskt jävla ord! Relationen som Jessica och Adam har med Julie och Edward är inte plastig! Den är mänsklig och varm. Motsatsen till blodsband är inte plast, people.

Igår höll Jessica en fantastisk föreläsning på Västerås Konserthus om detta. Som en del av formatet "Pecha Kucha" – vilket betyder att man föreläser om ett ämne genom att visa 20 bilder och pratar i 20 sekunder om varje bild – diskuterade hon begreppet stjärnfamilj och berättade hur såna som vi blir bemötta av samhället.

Den första bilden föreställde en stjärnhimmel. Passande för en fru som är en stjärna, hela hon.


2019

(Edit 23/2-20: Tar en paus från bloggen, kanske för gott. Möjligt att tio års blajande får räcka. Men vem vet, en vacker dag kanske Fon åter...