onsdag 22 februari 2017

Det lilla och det stora

Pastan har fem minuter kvar att koka när Nasas direktsända presskonferens drar igång. Sju exoplaneter – varav tre som ligger i den så kallade beboeliga zonen – har upptäckts kring den röda dvärgstjärnan Trappist-1 som ligger strax under 40 ljusår från Jorden vilket är typ som grannen i trapphuset sett med kosmiska mått.

Jag hade hoppats att det skulle vara ännu mer spektakulärt; att de till och med skulle ha upptäckt liv på nån planet genom att göra en spektografanalys av dess atmosfär. Men sen kom jag på att detta arbete inte kommer att sättas igång på allvar förrän James Webb-teleskopet skjuts upp nästa år.

Ändå. Kosmos hann åtminstone viska lite i mitt öra innan fusillin blev al dente, och det var som vanligt ljuvligt och svindlande. Tänk om det finns liv på alla tre av planeterna? Eller om det fanns det där för 200 miljoner år sedan, och sedan dog ut? För att de krigade? Tänk om deras solnedgång är vackrare än vår? Tänk om några älskar varandra just nu därborta? Eller tänk om de tittar upp i natthimlen och ser ljuset av en stjärna som är vår sol – eller åtminstone ljuset som solen skickade ut 1977?

Även om det bara är fåglar.


2019

(Edit 23/2-20: Tar en paus från bloggen, kanske för gott. Möjligt att tio års blajande får räcka. Men vem vet, en vacker dag kanske Fon åter...