lördag 6 augusti 2011

Tv-krönne, lördag

Jag minns att min f d chef Klas Lindberg brukade slänga upp sina tv-krönikor på sin blogg. Det är ju egentligen rätt tråkig läsning, men fuck it, jag kanske också gör det då. Jag bloggar ju så sällan nu för tiden. Eller så blir det här den enda gången, vi får se. Jag fick hur som helst ett samtal från Jan Scherman från Västerbron i eftermiddags. Som tur var övertalade jag honom att välja livet. Phew!


TV4 tjänar fantasisummor på Postkodslotteriet.
För de pengarna borde de kunna bjuda på roligare underhållning än urusla ”Postkodskampen”.

Om ni tycker att en rolig fredagskväll består av att se människor puckla på varandra med pinnar och trilla i en bassäng till ljudet av en upphetsad Rickard Sjöberg kan ni sluta läsa nu.
Den här krönikan är inte för er.
Men det måste sägas en gång för alla: ”Postkodskampen” är helt imbecillt.
Och det går på en av våra största tv-kanaler.
På fredagskvällar klockan 20.00.
Varför? Har Fyran så lite respekt för sina tittare att de tror att vi vill se Tobbe från Vilhelmina dratta på arslet på bästa sändningstid?
Svaret stavas så klart pengar. Och TV4 skulle själva poängtera att lotteriet – själva stommen för programmet ”Postkodskampen” – genererar mycket av den varan som sedan går till välgörenhet.
Jag betvivlar inte det. Och det är så klart lovvärt. Men en studie som Svenska Dagbladet gjorde i fjol visar även på en annan sanning: TV4 tjänar själva pengar – mycket pengar – på att sända programmet. Uppskattningsvis 60 miljoner kronor, faktiskt. Pengar som till största del kommer från reklamintäkter, och som kanalen kan håva in nästan helt utan egen risk eftersom Postkodslotteriet själv står för merparten av programmens produktionskostnader.
Med en sådan vinstmarginal har man rätt att kräva mer av TV4.
Vattenlekar mellan städer var inte kul ens på ”Stadskampens” tid, och år 2011 borde den här typen av förment tokroliga plojlekar vara förpassade till historieböckerna. ”Postkodskampen” saknar även den ingrediens som gjorde det närbesläktade tramsprogrammet ”Wipeout” på Kanal 5 snudd på uthärdligt: sarkastiska kommentatorer. Felix Herngren och Hans Wiklund kunde vara roliga. Den förmågan har inte Rickard Sjöberg och Sandra Dahlberg.
Men TV4 kommer sannolikt att fortsätta i samma anda. Hur viktigt ”Postkodskampen” är för kanalen var smärtsamt uppenbart på fredagskvällen den 22 juli.
SVT rensade sina tablåer och fokuserade på de tragiska händelserna i vårt grannland.
På TV4 visade man ”Postkodskampen”.

(Tv-krönika i Aftonbladet 6/8-11)

2019

(Edit 23/2-20: Tar en paus från bloggen, kanske för gott. Möjligt att tio års blajande får räcka. Men vem vet, en vacker dag kanske Fon åter...