måndag 29 augusti 2011

Introkrönne, fredag

"The show must go on" sjöng Freddie Mercury strax innan han dog.
Lasse Brandeby tog honom på orden.
Det borde han nog inte ha gjort.

"Om någon säger att han eller hon är för sjuk för att fortsätta lyssnar vi så klart på det. Men i det här fallet var det tvärtom. Lasse är en riktig fighter, han är ingen som går runt och gnäller precis".
Ordens är Tora Heckschers. Hon är exekutiv producent för "Fångarna på fortet", och hon pratar om Lasse Brandeby. Hans alter ego Kurt Olson ersätter frågeoraklet Fader Fouras i den nya säsongen av TV4:s långkörare, som hade premiär i tisdags.
Kurt Olsson fortsätter att vara rolig och energisk i rutan, precis som han har varit sen den svenska tv-publiken lärde känna honom i slutet av 80-talet. Men Lasse Brandeby var inte energisk under inspelningarna av "Fångarna på fortet".
Långt därifrån.
"Han var sjuk när vi var där nere. Det var tydligt och synligt för alla som var där. Lasse hade yrsel och ibland orkade han inte klättra upp i tornet på Fort Boyard", säger Heckscher.
Det är ännu oklart hur allvarligt sjuk den 66-årige Brandeby är. TV4 pratar om "problem med njurarna", själv är han fåordig om sin hälsa. Förhoppningsvis är han redan på bättringsvägen. Men faktum är att en sjuk man gick på starka mediciner för att få oss att skrocka i tv-soffan några veckor framöver.
Det är ett högt pris att betala, lika heroiskt som det är dumdristigt. Jag kan inte bestämma mig för om Brandebys uppoffring är beundransvärd eller förkastlig. Om den är ett uttryck för en vacker princip – att man ska köra sin livsgärning ända in i kaklet, även om det skulle vara förenligt med ren livsfara – eller något sorgligt: underhållning är större än allt, inklusive din egen hälsa.
"Inside my heart is breaking, my make-up may be flaking, but my smile still stays on", sjöng Freddie Mercury 1991.
"Lasse är ett riktigt proffs, en skådis som gör sitt jobb oavsett hur han mår", säger programledaren Gunde Svan 2011.
Det kan vi alla enas om. Frågan är bara om det är något att sträva efter.

(Introkrönika i Nöjesbladet, 26/8-11)

2019

(Edit 23/2-20: Tar en paus från bloggen, kanske för gott. Möjligt att tio års blajande får räcka. Men vem vet, en vacker dag kanske Fon åter...