söndag 31 januari 2010

För tio år sen i dag...

...kraschade Alaska Airlines Flight 261 i Stilla Havet utanför Los Angeles. Den här flygolyckan var så sanslöst hemsk att den har präntat sig fast i mitt medvetande. Nån liten skruv i stjärtrodret lossnade (visar det sig inte alltid att det var nån liten skruv i nåt roder som lossnade? Jag är inte flygrädd, men man blir nästan förbannad över vad lite som verkar krävas för att en jumbojet ska flyga åt helvete).

De sista 81 sekunderna flög AL 261 upp och ner, och det är det som har fastnat i mitt minne. Det, och det faktum att de båda piloterna var så otroligt professionella in i det sista. De hängde upp och ner i sina bälten och var naturligtvis vettskrämda, men på svarta lådans inspelning hör man hur de fortsätter sitt jobb som om det vore det mest naturliga i världen att flyga upp och ner, hur de drar och sliter i spakarna för att hålla sig ovanför vattenytan lite till, hur de ropar förslag åt varandra...och så - en sekund innan planet krossas i vågorna och 88 människor dör - hur en av dem säger, lugnt och sansat:

Ah, here we go.

2019

(Edit 23/2-20: Tar en paus från bloggen, kanske för gott. Möjligt att tio års blajande får räcka. Men vem vet, en vacker dag kanske Fon åter...