söndag 25 februari 2018

I Vintergatan

Ett lätt, yrande snöfall. Solen gömd bakom disiga moln, landskapet kargt och tyst som på Matt Damons obeboeliga planet i "Interstellar". Den gula boben från Jysk är felmonterad av yours truly, så jag drar upp den till Börjes backe med hjälp av ett skärp.

Liv är djupt koncentrerad när hon långsamt åker ner för backen, en gång, två gånger, tre gånger. Min senildementa mamma står längst ned och hejar på henne. Vi delar på en termoskopp med ljummet kaffe. Min mamma tycker att den där runda grejen är så vacker. Du menar solen? frågar jag. Ja, precis, säger hon.

Men kanske är orden bara döda ting. Kanske är vokabulären inte så viktig. Kanske är förmågan att uppskatta en svindlande vacker dag i februari mycket mer betydelsefull. Att vara en människa på två ben, under en kall sol som lyser över vita fält. Att heja på ett barnbarn, att känna svalkande kaffe i strupen och en bitande vind i kinden.

Allt annat än död, är fortfarande liv.

2019

(Edit 23/2-20: Tar en paus från bloggen, kanske för gott. Möjligt att tio års blajande får räcka. Men vem vet, en vacker dag kanske Fon åter...