söndag 4 september 2011

Tv-krönne, lördag

Om TV4 gjorde en stabil insats från Ungern i går?
Svårt att avgöra.
Det var ju mest reklam.

Avspark för EM-kvalmatchen mellan Ungern och Sverige var på den – för TV4 – ganska olyckliga tiden 19.45. Det betydde att kanalen hade minimalt med utrymme för både för- och eftersnack, eftersom man blev tvungen att klämma in fotbollen mellan sina nyhetssändningar. Synd på en så betydelsefull drabbning, en av få matcher där man som tittare verkligen hade velat ha en matig uppladdning i form av intervjuer, studiosnack och gamla matchbilder.
Å andra sidan var Anna Brolin, Stuart Baxter och Olof Lundh i TV4-studion redan slagna på förhand. Chanslösa mot marknadsekonomins krafter. I halvtid, när Ungern precis tagit en oväntad 1-0-ledning, klippte Fyran till ett reklamavbrott i över fem minuter innan Baxter tilläts yppa sitt expertutlåtande över matchen (”det är som gasen i botten med handbromsen på”). Sen var det dags för reklam igen – ett ännu längre avbrott den här gången – och när fotbollen kom tillbaka var det redan avspark för andra halvlek. Direkt efter slutsignalen, när hela Sverige (nåja) var i chocktillstånd efter Rudolfs sena 2-1-mål, valde man tack och lov att bjuda på en kort intervju med en nedstämd Erik Hamrén innan man släppte på reklamflödet.

Man kan ändå inte låta bli att undra. Hur känns det för en brinnande fotbollssjäl som Baxter att flygas hela vägen ner till Ungern för att leverera två-tre oneliners? SVT saknar som bekant rättigheter till de stora matcherna, men de kan åtminstone trösta sig med att de har Sveriges bästa fotbollsexpert – Glenn Strömberg – och att de har lyxen att kunna låta honom tala till punkt.
EM-kvalmatcher i fotboll förtjänar att behandlas med respekt. TV4 balanserade farligt nära gränsen till att inte göra det i går.

(Tv-krönika i Aftonbladet, 3/9-11)

2019

(Edit 23/2-20: Tar en paus från bloggen, kanske för gott. Möjligt att tio års blajande får räcka. Men vem vet, en vacker dag kanske Fon åter...